LG G2, cu bune și cu rele – un model de progres [REVIEW]

de: Radu Neagu
26 12. 2013

LG a avut o perioadă destul de slabă, iar aici nu mă refer la vânzări sau număr de terminale vândute. Însă, pe domeniul smartphone-urilor și al tabletelor, a fost cam liniște până de curând. Cred că ultimul smartphone reușit a fost cel cu prima sau a doua versiune de Nvidia Tegra, LG Optimus 2X, care avea un design simplist și elegant și un hardware foarte potent. Păcat că de atunci nu am mai auzit nimic de el pe segmentul de dispozitive high-end. Pe piața low-end cred că stă suficient de bine, am văzut destule modele care se regăsesc în oferta magazinelor la abonament, însă nici pe departe nu ajunge la nivelul concurenței. Aș putea spune că este păcat, LG a avut o serie destul de îndrăgită de telefoane, pe vremea când tastatura fizică era un must-have. Îmi aduc aminte de LG Chocolate, cât de căutat era în acea perioadă. Pe segmentul smartphone-urilor, compania a avut probleme destul de mari, dar de acum e de domeniul recutului.

LG G2 este un flaghsip recent, la prima vedere pare un răspuns foarte bun la ce au adus producătorii până acum pe piață. Este probabil un răspuns la Samsung Galaxy S4, venit cam târziu, ce e drept, la Galaxy Note 3, HTC One și chiar și la Xperia Z1. Am fost foarte încântat când am pus mâna pe el la IFA 2013, unde m-a surprins alegerea pentru butonul Power și cele de volum, precum și display-ul generos și marginea subțire a terminalului. Este oare LG G2 produsul care marchează o nouă eră pentru producător? Nu putem ști asta, cel puțin nu mai devreme de un an de la lansare. Putem însă afirma că a atras atenția cu siguranță.

Design LG G2

Design-ul este o declarație agresivă la adresa tuturor smartphone-urilor high-end de până acum. Marginea ecranului este cea mai subțire pe care am văzut-o până acum. Spatele este nedetașabil și este construit din plastic lucios cu o textură interesantă vizibilă în lumină puternică, tocmai pentru a atrage atenția. Unii spun că este urâtă, însă nu am auzit pe nimeni să pronunțe cuvântul „kitsch”. Deci până aici e de bine.

Ca să se diferențieze din nou față de resul lumii, LG a optat pentru amplasarea butonului Power și a celor de volum pe partea din spate a telefonului, chiar sub camera foto. La prima vedere, mi s-a părut interesant și am apreciat logica de a le apăsa cu degetul arătător în timp ce ții telefonul cu o singură mână. Mi-a luat cam o săptămână să mă obișnuiesc să îl folosesc așa, însă, nu pot să spun nici că îmi place. E pur și simplu diferit. În rest, telefonul e atrăgător. E interesant, este simplu și interesant, chiar dacă nu și frumos.

LG G2 nu are butoane fizice pe partea frontală, doar cele capacitive, iar acelea direct pe ecran. De aici probabil și diagonala de 5,2 inci a dispozitivului. Cutia este simplă și prezintă puține informații, mai exact doar modelul telefonului. În cutie găsim manualele obișnuite, încarcătorul, cablul de date și căștile. Căștile mi s-au părut interesante, mai ales pentru că au cablul plat și nu se încurcă, dar și pentru că apreciez telecomanda pe fir. Mi-a luat o săptămână să îmi dau seama de ce nu stau bine în urechi, pentru că telecomanda era pusă pe firul din stânga, din nou atipic. Iar eu implicit le băgam invers în urechi.

Galerie Imagini

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/LG G2 Galerie/”/]

Specificații LG G2

[table id=202 /]

La acest capitol, nu avem ce comenta. LG G2 este echipat cu cel mai puternic procesor de mobile de pe piață, o cantitate suficientă de memorie RAM, un display demn de invidiat și un procesor grafic demn de laudă. Chiar și camera foto beneficiază de stabilizator optic de imagine. Aici cred că au încercat să compenseze faptul că un este un smartphone ”atrăgător”, iar pe cei care se uită atent la specificațiile tehnice reușesc să îi ”atragă”.

Un element ce ține de hardware este și faptul că touchscreen-ul este funcțional tot timpul și poate fi aprins ecranul prin două atingeri cu degetul. Această funcție a fost inventată inițial de Nokia și se regăsește acum și pe alte dispozitive, ca Galaxy Note 3. Este o funcție foarte intuitivă ce nu mai necesită folosirea butonului pentru a vedea dacă sunt notificări. În plus, cum LG G2 are butonul Power pe spate, această acțiune ar fi necesitat ridicarea telefonului de pe masă.

Practic, din punct de vedere hardware, LG G2 oferă orice și-ar putea dori un utilizator mai excentric.

Software LG G2

Ei bine, și aici producătorul s-a autodepășit. A luat cred că orice telefon high end de pe piață și a implementat o multitudine de funcții… toate, mai exact. G2 cred că deține toate opțiunile de configurare pe care le găsim la Samsung, HTC și chiar și la Nexus, lucru de așteptat din moment ce tot LG a produs și ultima variantă de Google Phone. Din punct de vedere al design-ului, meniurile arată bine spre foarte bine. Opțiunile sunt ușor de înțeles, descriptive și colorate, la prima vedere. Din punct de vedere logic, însă, dacă stai mai mult cu el în mână ajungi să te pierzi în multitudinea de opțiuni și devii puțin enervat de faptul că totul e prea bine definit și conturat. Dacă unii se îndreaptă spre un ”flat design”, și prin unii mă refer cam la majoritate, LG G2 este cel care vrea să facă trendul și să aducă 3D-ul înapoi. Oricum, este și o chestiune de gust, până la urmă.

Toate funcțiile terminalului au denumiri proprii: Slide Aside, Quick Remote, Quick Memo, QSlide, Voice Mate. Totul se poate rezolva repede și totul este prietenos în meniul lui LG G2. Seamănă cu acel amic care zâmbește mult și e prea binevoitor și vorbește mult, dar la un moment dat devine enervant. Slide Aside este funcția implementată pentru multitasking de către LG și care poate aduce în prim plan trei ferestre, ultimele deschise, cu un swipe cu 3 degete pe ecranul acestuia. Nu mi-a iesit de prea multe ori, deși am încercat câteva zile. Voice Mate este un fel de Siri sau S Voice și este capabil să facă cam aceleași lucruri ca acestea, iar Quick Remote este aplicația pentru senzorul de infraroșu – da, are și așa ceva.

Dacă Samsung a venit cu Knox prin ultimul update la Galaxy S4, LG G2 deja are o funcție similară, cu o criptare mai primitivă, care se numește Guest Mode.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/LG G2 Software/”/]

Acumulator LG G2

Autonomia este de lăudat. LG G2 vine cu un acumulator de 3000 mAh care face față cu brio tuturor aplicațiilor folosite de un heavy user. Autonomia a junge foarte aproape de cea a lui Galaxy Note 3, lucru demn de luat în seamă. Astfel, în condiții dificile, G2 trece cu brio pragul de o zi de utilizare, iar in condiții normale, moderate, condiții în care va fi folosit de către mulți din viitorii utilizatori, poate ajunge și până la două zile cu o singură încărcare.

Sunet și Cameră LG G2

La acest capitol, LG G2 stă din nou destul de bine. Avem un sunet clar și puternic, pe măsura unui smartphone, desigur. Limitările software funcționează corect și nu distorsionează de nici un fel.

Pe partea de cameră foto, culorile mi s-au părut puțin șterse, însă am apreciat existența stabilizatorului optic. Desigur, nu este la fel de bun ca cel de pe Nokia Lumia 1020, standardul la ora actuală, dar se apropie de acesta destul de mult. Totuși, la capitolul luminozitate nu pot să spun că am fost impresionat. Poate înregistra video la 1080p la 60 cadre pe secundă și are 9 puncte de focalizare. Asta o transformă într-una din cele mai rapide camere foto de pe un smartphone. De asemenea, interfața camerei foto pare copiată de la Samsung cu mici modificări de design, însă deține aproape aceleași funcții, până și funcția dual camera unde fotografiază și suprapune imaginile de pe ambele camere foto.

Concluzii

LG G2 este unul dintre cele mai rapide smartphone-uri de pe piață. Pe lângă asta, este cred că este cel mai complex la nivel de interfață și opțiuni, acumulând, după cum am spus, aproape toate setările posibile de pe smartphone-urile de la ora actuală. Practic, știe să facă de toate, mai putțin cartofi prăjiți :)…

Designul nu este impresionant, este interesant. Meniul este foarte aglomerat și nu întotdeauna în scop util. Oricum, de exemplu, setarea butoanelor de meniu și de back mi se pare genială. Mereu i-am judecat în gândul meu pe producători că le tot mută dintr-o parte în alta și există diferențe. G2 te lasă să le personalizezi cum vrei. În comparație cu HTC One sau Galaxy S4, aș alege probabil LG G2 pentru performanță și autonomie, chiar dacă S4 este mult mai ușor și ceva mai subțire.

Prețul, un factor important, este acceptabil, chiar deloc exagerat, se învârte în jurul sumei de 2300 lei la liber.

G2 este probabil baza următorului Nexus de la Google, pentru că, din câte am înțeles, tot LG se vă ocupa și de acesta. Dacă socoteala din târg se potrivește cu cea de acasă, atunci Nexus 6 va fi probabil unul dintre cele mai bune smartphone-uri ale anului viitor.